چرا واتس آپ را دوست نداریم؟
همه پیامرسانهای که امروزه در دسترس کاربران فضای مجازی قرار دارند هر کدام از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارند. علیرغم اینکه تنوع قابل قبولی در پیامرسانهای کنونی دیده میشود، اما باز هم دست افراد در انتخاب اپلیکیشن مورد پسند خود بسته است.
برای انتخاب یک پلتفرم به عنوان پیامرسان اصلی، صرف اینکه خودمان از قابلیتها یا محیط آن لذت ببریم کافی نیست. چه فایده اگر پیامرسانی را روی گوشی خود نصب کرده و در آن حساب باز کنیم، اما کسی نباشد که بتوانیم با او تعامل داشته باشیم؟
به بیان دیگر میتوان گفت که انتخاب یک پیامرسان، تصمیمی است که به صورت جمعی اتخاذ میشود و از این رو در حال حاضر میتوان از واتساپ به عنوان پیام رسان اول کشور یاد کرد.
واتساپ علی رغم معایب فراوانش، یک حسن اساسی دارد که در دسترس بودن آن است؛ این پیامرسان مسدود نیست و احتمالا به همین دلیل است که امروز دیگر همهی ما آن را روی تلفنهای هوشمند و بعضاً رایانههای خود نصب کردهایم.
اما این تک مزیت به تنهایی برای چشمپوشی از نقاط ضعف آن کافی نیست و واتساپ لیست بلندی از مشکلات را دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد. با نگاهی به این مشکلات شاید به همان نتیجهای برسید که اکثر ما همین حالا هم میدانیم: واتساپ پیامرسان خوبی نیست و اگر فرصتی پیش آید، دستهجمعی از آن فرار خواهیم کرد!
با واتساپ تصاویر خود را نابود کنید
یکی از مواردی که اکثر کاربران در هنگام خرید یک تلفن همراه جدید به آن بها میدهند، کیفیت عکسبرداری دوربین است. دوربینها لحظات خوب و بد ما را در قاب یک تصویر ثبت میکنند و هیچ کس دوست ندارد خاطرات خود را با وضوح پایین مرور کند! به همین خاطر اگر تلفن هوشمندی از جهات مختلف نظر ما را به خود جلب کند، همین که دوربین ضعیفی داشته باشد کافی است تا به کل از خرید آن منصرف شویم.
حالا همین تصویری که در برخی موارد اهمیت بالایی دارد، کافی است به دست واتساپ سپرده شود تا کیفیت آن به شکل آزاردهندهای کاهش یابد. کاهش حجم تصاویر توسط واتساپ، باعث میشود که وضوح آنها پایین بیاید. در نتیجه برای اشتراکگذاری عکسهایی که به کیفیت آنها اهمیت میدهید، واتساپ اصلا گزینهی مناسبی نیست.
البته برای رفع این مشکل میتوانید تصویر مورد نظرتان را به صورت سند (Document) برای مخاطبین خود ارسال کنید. اما به هر شکل، واتساپ در این زمینه سهولت استفاده را از کاربران خود دریغ کرده است. باید توجه کرد که این موضوع در اکثر پیامرسانها و شبکههای اجتماعی به چشم میخورد اما واتساپ در این زمینه انعطاف کمتری به خرج میدهد.
هنگام گوش دادن یک پیام صوتی، زندانی واتساپ شوید
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام شنیدن پیام صوتی یکی از دوستان خود در واتساپ، یکی دیگر از مخاطبانتان هم به شما پیام دهد. در اینجا واتساپ شما را با یک دوراهی مواجه میکند؛ این که میخواهید به ادامهی پیغام صوتی گوشی دهید یا میخواهید پاسخ دوست دیگرتان را بدهید؟ البته واتساپ هیچ کدام از این سوالها را نمیپرسد.
در واقع به محض اینکه از صفحهی کسی که پیام صوتی را برای شما فرستاده است، خارج شوید، پخش آن پیام متوقف میشود و برای گوش دادن به آن راهی ندارید جز این که به صفحهی مذکور بازگردید. اگر این محدودیت برای خروج از برنامه در نظر گرفته شده بود، میشد اندکی آن را توجیح کرد اما چنین حرکت سختگیرانهای در جابهجا شدن بین گفتگوهای مختلف، اصلا پذیرفتنی نیست. شما تا زمانی که پیام تمام شود، زندانی واتساپ هستید.
وضعیت واتساپ، عذابی برای کاربران اینستاگرام
محبوبیت اینستاگرام در میان رسانههای اجتماعی، بیهمتا است. عمدهی کاربران این پلتفرم، از کسب و کارها گرفته تا کاربران عادی، بیشتر از پست کردن تصاویر و ویدیوها، از قسمت استوری (Story) آن برای تعامل با دیگر کاربران استفاده میکنند. اما اگر همزمان با اینستاگرام، از وضعیت (Status) واتساپ هم که قابلیت مشابهی است استفاده کنید، تجربهی جالبی نخواهید داشت.
میپرسید چرا؟ بر خلاف استوری اینستاگرام که ویدیوهای شما را به صورت خودکار قسمتبندی میکند، در واتساپ این کار به شخص شما واگذار شده است تا بیشتر قدر اینستاگرام را بدانید! افزون بر این که در تنظیم قسمتهای یک ویدیو برای قرار دادن در وضعیت و پرهیز از آپلود بخش تکراری اذیت خواهید شد، همین که باید یک ویدیوی سه دقیقهی را در شش بخش سی ثانیهای به وضعیت خود اضافه کنید هم کاری وقتگیر و خستهکنند تلقی میشود.
این مورد، شاید زجرآورترین نکتهی منفیای باشد که در واتساپ به چشم میخورد و مطمئنا هیچ کاربری نیست که با این ضعف پیامرسان یاد شده، روبهرو نشده باشد. به عبارتی دیگر همه پذیرفتهایم که واتساپ، دار مکافات است!
اشتباه تایپی چیزی است که حتی باسابقهترین نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا هم از آن مصون نیستند. برای همهی ما پیش میآید که هنگام نوشتن یک پیام، اغلب هنگامی که برای انجام این کار عجله داریم، یک یا دو واژه را اشتباه تایپ کنیم.
در پلتفرمهای رقیب و خصوصا تلگرام، دست کاربران برای ویرایش پیامهایشان کاملا باز است. اما واتساپ اعتقاد دارد که شما باید از ابتدا در نوشتن پیام خود دقت به خرج میدادید. در نتیجه حالا که آن را ارسال کردید، دیگر کار از کار گذشته است.
با این حال ضعف زنندهی دیگری که وجود دارد به پاک کردن پیامهای ارسالشده بازمیگردد. پس از فرستادن یک پیام، واتساپ اجازهی پاک کردن آن را به شما میدهد، اما با این شرط که مخاطب شما از پاک شدن پیام مذکور مطلع شود. این موضوع علاوهبر این که نقض حریم خصوص کاربران به حساب میآید، حس بدی را هم به فرستنده و هم به دریافتکنندهی پیام پاکشده القا میکند؛ بیایید طفره نرویم، همه ما این حس بد را تجربه کردهایم.
عدم ذخیرهی دادهها روی فضای ابری
به عنوان یکی از رقبای واتساپ و شاید بتوان گفت قویترین آنها، تلگرام در ذخیرهی دادههای کاربران روی فضای ابری بسیار قدرتمند عمل کرده است. اما برخلاف آن، واتساپ در این بخش بسیار ضعیف بوده و اصلا دادههای شما را روی فضای ابری ذخیره نمیکند؛ به این معنا که با پاک کردن واتساپ از روی تلفن خود، همه چیز را از دست خواهید داد.
با این کار، تمام سابقهی گفتگوی شما پاک خواهد شد و دیگر به رسانههایی که در این پیامرسان به اشتراک گذاشته بودید، دسترسی نخواهید داشت. حتی در هنگام ورود به واتساپ، مجددا از شما درخواست میشود که نامی را برای حساب خود انتخاب کنید. مسلما وقتی واتساپ در به خاطر سپردن نام حساب شما عاجز است، نمیتوان انتظار داشت که تصویر حساب شما را حفظ کند.
البته این پیامرسان اجازه میدهد که تا حدودی از فضای ابری شخص ثالث استفاده کنید اما سوال این است که چرا از ابتدا این ویژگی به صورت خودکار فعال نیست و افزون بر آن چرا باید از فضای ابری شخص ثالث استفاده کرد؟
اشتراکگذاری فایلهای سنگین، کار واتساپ نیست
حداکثر حجم در نظر گرفته شده برای ارسال ویدیو، پیام صوتی و تصویر ۱۶ مگابایت و برای ارسال اسناد، ۱۰۰ مگابایت است
در واتساپ با محدودیتهای عجیب و غریبی مواجه هستیم که یکی از آنها، ارسال فایلهای چندرسانهای را به شدت محدود میکند. گرچه سایر پیامرسانها هم سقفی را برای حجم ویدئوها، پیامهای صوتی و تصاویر ارسالی توسط کاربران خود در نظر گرفتهاند، اما واتس اپ در این زمینه شمشیر را از رو بسته است!
با افزایش قدرت دوربینهای تلفنهای همراه در سالهای اخیر، حجم تصاویر و ویدیوهای ضبط شده توسط آنها افزایش زیادی داشته است. حالا تصور کنید که یک عکس یا ویدیوی شما ۲۰ مگابایت (این عدد برای یک ویدیو واقعا ناچیز است) حجم داشته باشد، در این صورت، شما نمیتوانید آن را در واتساپ به اشتراک بگذارید. هرچند، ترفند اشتراکگذاری به صورت سند در اینجا هم میتواند تا حدودی گره از کار بگشاید.
سخن پایانی
این تنها گوشهای از مشکلات عدیدهی واتساپ بود. امنیت بسیار پایین در مقایسه با سایر رقبا (همچون تلگرام و سیگنال) و عدم احترام به حریم خصوصی کاربران، موضوعاتی هستند که به تنهایی برای ترک این پیامرسان کفایت میکنند. از طرفی بهروزرسانهای واتساپ چندان قدرتمند نیستند و در گذر زمان تغییرات زیادی را در این پیامرسان شاهد نبودهایم، از این رو نمیتوان به بهبود آن در آیندهای نزدیک امیدوار بود.
تغییر سیاستهای حریم خصوصی واتساپ که با زیرکی تمام، مدت کوتاهی به تعویق افتاد تا به فراموشی سپرده شود، به خوبی نشان داد که کاربران هیچگونه وابستگی به این پیامرسان ندارند و واتساپ این پتانسیل را دارد تا تنها در مدت چند ساعت، تعداد زیادی کاربر جدید را روانهی تلگرام و سیگنال کند.
با این حال مقدار زیادی از کاربران همیشه ترجیح میدهند که به صورت همزمان از پیامرسانها استفاده کنند. باید دید شرایط در آینده به چه شکل خواهد بود و بالاخره پایان واتساپ را مشاهده خواهیم کرد یا پیشرفت آن را. نظر شما در اینباره چیست؟ آیا واتساپ نهایتاً میتواند با بهبود نکات مثبتش و رفع مشکلات بیپایان خود، به سلطه طولانی مدت در مقام محبوبترین پیامرسان جهان ادامه دهد؟
دیدگاه ها (0)