تعمیرات پیشگیرانه و انواع آن

تعمیرات

تعمیرات پیشگیرانه و انواع آن

سیستم‌های گوناگونی در محیط‌های صنعتی ازجمله سالن‌های تولیدی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در برخی از محل‌ها بدلیل وجود یک زنجیره تولیدی بهم‌پیوسته، توقف در یک نقطه خاص، می‌تواند باعث مختل‌شدن کل خط تولید گردیده و خسارات مالی و اقتصادی جبران‌ناپذیری را در بازار رقابتی امروز به بار آورد. این ایستایی در تولید می‌تواند هر دلیلی داشته باشد، از جمله: ایجاد حریق، سوختن برخی تجهیزات و نابودی ابنیه و سالن که متأسفانه تاکنون شاهد تعدادی از این حوادث بوده‌ایم. لذا در این‌گونه موارد، مدیران و صاحبان صنایع، توجه ویژه‌ای به امر پیاده‌سازی سیستم‌های حفاظتی مرتبط با تجهیزات تولید دارند. یکی ازمهم‌ترین این سیستم‌ها، تجهیزات اطفاء حریق است که در سالن‌های تولید صنایع مختلف، بمنظور حفظ ماشین‌آلات در برابر حریق‌های احتمالی مورداستفاده قرار می‌گیرد. نکته مهم این است که این سیستم‌ها شاید مدت‌ها بدون استفاده، تنها در حالت آماده بکار بوده و فقط برای عملکرد در یک روز مبادا باشند که باید بدرستی هرچه تمام‌تر عمل کنند. بنابراین اطمینان از سلامت عملکردی و حفظ شرایط مطلوب آنها، تنها با انجام یک پروسه صحیح نگهداری و تعمیرات موثر بدست خواهد آمد. چراکه همواره باید دانست که پیشگیری مقدم بر درمان است.

قوانین حاکم بر نگهداری و تعمیرات

نگهداری مدون و برنامه ریزی شده به تجارتی که در آن از سرمایه های موجود، دستگاه ها ، تجهیزات ، ماشین ها و امکانات و زیر ساخت ها در راستای تولید و تامین مشتری استفاده می شوند ارزش می دهد.این برنامه و زمان بندی باعث به حداقل رسیدن اتلاف زمان و منابع و استفاده از آنها در جهت فعال کردن سرمایه های موجود ودر نتیجه افزایش حداکثری تولید ، می شود.

در صنایع کوچک این برنامه ریزی می تواند جزء وظایف بازرسی تعریف شود ویا بخشی از کار روزانه تیم مدیریت تعریف شدو یا یک بازرس مجزا سپرده شود. متاسفانه این برنامه ریزی در شرایطی که زمان محدود و تراکم کاری زیاد است ، افت شدیدی می کند. که با توقف آن در کوتاهترین زمان ، کار ها به صورت غلط و غیر اصولی اجرا می شوند که در نتیجه برآیند آن افزایش هزینه نگهداری است.

در صنایع بزرگ ، یک نفر مسئول برنامه ریزی و زمان بندی کار هاست. در تشکیلات و مجموعه های اقتصادی و صنعتی بزرگ برنامه ها و زمان انجام کار ها طبقه بندی و تقسیم شده اند به نحوی که وظایف هر فرد و زمان انجام هر کار مشخص شده است.

بهتر این است که شما همه چیز را در مورد کاری انجام میدهید بدانید مثلا چرا این کار به این نحو انجام می شود؟ تاریخچه و گزارشات قبلی این کار به چه نکاتی اشاره کرده اند؟ چه کار ها و چه عواملی باعث مشکلات می شوند ودر صورت وقوع یک مشکل چگونه می توان آن را بر طرف کرد مسلماًزمانی که شما در این زمینه مهارت یابید همه چیز آسان می شود اما چیزی که اهمیت دارد انتخاب و اجرای بهترین روش در انجام آن کار می باشد و این امر از طریق یادگیری و اکتساب از دیگران و نوشتهایشان امکان پذیر است.

در یک نگاه ساده متوجه می شویم که نگهداری و تعمیر دستگاه ها و تجهیزات از خود آنها مهمتر و ارزنده تر است و اعمال آن در سیستم ضروری و اجتناب ناپذیر است و حاصل آن فعالیت مداوم دستگاه ها و سرویس دهی آنها به سیستم هست.

در دنیای رقابتی امروز ،علم نگهداری در مدیریت دستگاه ها و تجهیزات و عمر فعال آنها رشد کرده و به عنوان یک زیر مجموعه الزامی در مدیریت سرمایه ها تعریف شده است به صورتیکه مدیریت سرمایه های فیزیکی و موجود باعث افزایش عمر و دوره کاربری آنها ودر نهایت بالاترین سود وبازده ممکن می گردد. در همین راستا، وجود فاکتورهای شش گانه زیر الزامی است، فاکتور هایی که تنها در گروی اجرای صحیح و علمی نگهداری محقق می شود.

1-کاهش خطر و ریسک ناشی از فعالیت سیستم

2-اجتناب از خرابی دستگاه ها و تجهیزات

3-تامین تجهیزات پایا و ماندگار و با کیفیت

4-کمترین هزینه تولید

5-محدود کردن ضررات و زیان های ناشی از فعالیت دستگاه ها

6- تولید و خروجی حداکثری

همچنین تحقق این فاکتورها منوط به وجود هماهنگی و همکاری نزدیکی بین قسمت های فنی ،عملیات و تعمیر و نگهداری است. واین مستلزم یک رابطه فعال و متعادل مابین این 3 گروه است

هدف اصلي از ايجاد يك سيستم صحيح تعميرات و نگهداري عبارتست از :

  • رفع نواقص و معايب جزئي قبل از نیاز به تعميرات كلي.
  • جلو گيري از افزایش اثرات عيوب و نواقص و توسعه آن در کل مجموعه.
  • افزایش طول عمر تجهیزات و در نتیجه صرفه جويي در خريد تجهیزات جديد.
  • كاهش توقف تولید و جلوگيري از زيانهاي ناشي از وقفه دركار.
  • افزایش راندمان و بازده کاری ،متخصصین قسمت نصب و تعميرات
  • كاهش تعميرات كلي و تكراری و غیر ضرور که باعث صرفه جویی در نیرو کار و سرمایه های انسانی سازمان می گردد.
  • كاهش درمصرف لوازم يدكي و تقليل هزينه مربوطه.
  • تشخيص نوع عملكرد ماشين آلات و تعيين هزينه هاي تعميراتي مربوطه به منظور تصميم گيري در مورد تهيه و انتخاب ماشينهاي جديد.
  • افزايش راندمان توليدي ماشين آلات و كاهش هزينه هاي توليد.

انواع سیستم های نت :

در بررسی تئوری سیستم های نگهداری به این نتیجه میرسیم که هر کدام از آنها دارای فرایند مختص به خود هستند، که با وجود تشابهات کمی که دارند دارای اختلافات زیادی در ماهیت عملیاتی و اجرایی دارند. در حالت کلی 4 تئوری مختلف در سیستم های نگهداری مطرح می باشد.

1-نگهداری و تعمیرات پس از کار افتادگی دستگاه Break Down Maintenance (BM)

2-پیشگیرانه : نگهداری براساس زمان ثابت Preventing Maintenance(PVM)

3-پیش بینانه : نگهداری براساس پایش وضعیت دستگاه PredictiveMaintennce (PDM)

4- نگهداری پیش گستر Proactive Maintenance (PAM)

بهترین سیستم تعمیر و نگهداری :

با توجه به تشریح انواع سیستم های نگهداری و تبیین مزایا و معایب هر کدام و مقایسه ای که در قسمت قبل انجام شد به این نتیجه میرسیم که با اجراي روش هاي نگهداري و تعميرات پيشگيرانه و پيش نگر و پيش گستر به تنهايي نمي توان حذف نقاط ضعف و ارتقاء کیفیت خروجی سیستم را انتظار داشت. برای نیل به این هدف باید به تعمیرات و نگهداری جهت داد به عبارت بهتر بایستی تعميرات هر دستگاه داراي روند مشخص و مدوني باشد و همواره از يك روش معين و جهت دار تبعيت نمايد. این سیستم را با نام نگهداری و تعمیرات جهت دارOriented Maintenance می شناسند که تلفیقی است هوشمندانه و جهت دار از 4 سیستم موجود BM-PVM-PDM-PAM که به عنوان برترین و کارآمد ترین سیستم نگهداری شناخته شده است

براي اجراي نگهداري و تعميرات جهت دار بايستي مراحل خاصي را طي نمود كه اين مراحل بصورت منحصر بفردي با يكديگر در ارتباط مي باشند . مراحل اصلي اين روش عبارتند از :

1- تهيه ساختار و داده هاي دستگاه (تعريف دستگاه )

2- تهيه مدل عملياتي و كاربردي از دستگاه

3- مشخص كردن شرايط مطلوب دستگاه

4- مشخص كردن و شناسايي شرايط واقعي دستگاه

5- مقايسه شرايط مطلوب با واقعي

6- عيب يابي

7- تجزيه و تحليل نقاط ضعف

8- بهينه سازي و حذف نقاط ضعف دستگاه

اولين قدم جهت اجراي عمليات نگهداري و تعميرات جهت دار ، تشريح و تعريف ساختار دستگاه و داده هاي آن مي باشد.

مرحله بعدي تهيه مدل عملياتي و كاربردي از دستگاه مي باشد. مدل عملياتي دستگاه نشان‌دهنده ارتباط داخلي بين تمام واحدهاي مورد نياز دستگاه ، جهت انجام يك كار مي باشد. اين مدل نقطه شروعي براي نصب يك سيستم عيب ياب كارآمد بوده و مبنايي براي تعريف شرايط دستگاه و تجزيه و تحليل نقاط ضعف آن مي باشد. ويژگي هاي مورد نياز جهت توصيف شرايط مشخص بايستي در اين مدل تعريف گردد.

در مرحله بعد ، بايستي شرايط مطلوب براساس مدل عملياتي تعريف و شرايط عملياتي مربوط به آن تهيه گردد. براي اين منظور لازم است مشخصات و پارامترهاي معين براي شرايط مختلف دستگاه ، تعريف گردد تا امكان تشخيص بين شرايط مختلف و با جزئياتي كه تعريف مي شود ، ميسر گردد.

پس از تعريف مشخصات مربوط به توصيف شرايط ، مرحله بعدي تعيين مقادير براي هر يك از وضعيت هاي عملياتي دستگاه و كميت هاي مورد نظر مي باشد. در اين مرحله لازم است تلرانس ها مجاز هريك از كميت ها، مشخص و معين گردد.

در قسمت بعدي جهت شناسايي شرايط واقعي بايستي روش ها و ابزارهاي اندازه گيري مناسب انتخاب گردد. ويژگي ها و مشخصات واقعي از مقادير اندازه گيري شده بدست مي آيند.

جهت ارزيابي وضعيت فعلي دستگاه ، مشخصات و ويژگي هاي واقعي با مقادير و شرايط مطلوب مقايسه مي گردند .

درصورتيكه شرايط غيرمجازي مشخص شود ، مرحله عيب يابي آغاز شده و نوع عيب ، محل آن و علت آن مورد بررسي قرار مي گيرد . به اين ترتيب مي توان عمر باقيمانده قطعه و يا دستگاه را پيش بيني نمود و دستور العمل هايي براي بهره برداري از دستگاه و روش هاي نگهداري و تعمير آن تدوين نمود .

اين داده ها (مقادير واقعي ) و داده هاي قبلي مي توانند روند سلامت و يا خرابي دستگاه را نشان داده و به شناسايي و تجزيه و تحليل نقاط ضعف دستگاه كمك كنند.

هدف از بهينه سازي ، حذف هر گونه نقطه ضعف شناسايي شده مي باشد.به اين ترتيب كارايي دستگاه ، كيفيت محصول دستگاه و قابليت توليد دستگاه بهبود يافته و درضمن هزينه هاي نگهداري نيز كاهش پيدا مي كند .

با اجراي نگهداري و تعميرات جهت دار مي توان به منافع و مزاياي زير نائل گرديد :

1- استفاده از حداكثر عمر مفيد دستگاه

2- افزايش راندمان زماني دستگاه

3- جلوگيري از تعميرات ، باز و بسته كردن بي مورد قطعات دستگاه

4- اجراي برنامه لازم جهت تعميرات

5- افزايش قابليت اطمينان و عملكرد دستگاه

6- كاهش نظارت مستمر بر وضعيت دستگاه بواسطه استفاده از تجهيزات ايمني و همچنين

افزايش ايمني كاربر و محيط

7- افزايش آگاهي و اطمينان از محصول نهايي از لحاظ كمي و كيفي

براي هر دستگاهي كه احتياج به نگهداري و تعميرات داشته باشد، دستورالعمل عمليات نگهداري و تعميرات جهت دار ، جهت تضمين كارايي قابل اعتماد و مناسب ، مورد نياز مي باشد. روش ياد شده پس از طرح و اجرا بر روي دستگاه بر روي دستگاه مورد نظر ، بايستي بارها مورد اصلاح و بهينه سازي قرار گيرد تا در هر زمان عملكرد نگهداري و تعميرات بهتر از زمان قبل گردد. تنها دراين حالت است كه روش نگهداري و تعميرات موفق و كارآوري حاصل مي گردد.

برچسب ها : تعمیر و نگهداری - EM

منبع : نرم افزار تعمیر و نگهداری

دیدگاه ها (0)

دیدگاه خود را بیان کنید