محافظ های صفحه نمایش چگونه کار می کنند؟ (قسمت اول)

محافظ


 

هنگامی که برای بیش از چند دقیقه کامپیوتر خود را بدون توجه به صفحه کلید و ماوس رها کنید یک محافظ صفحه نمایش اجرا خواهد شد. این محافظ صفحه ممکن است یک صفحه سیاه ساده یک برنامه خاص یا یک برنامه جالب مانند رقص ماکارونی باشد. سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که محافظ صفحه نمایش چیست؟ هدف از آن چیست و چه چیزی را حفاظت میکند. از کجا میداند که چه موقعی باید شروع شود. در این مقاله سعی خواهیم کرد پشت صحنه صفحه را دیده و به این سوالات پاسخ دهیم.

1- محافظ صفحه چیست؟

تغییر داده اند. به محافظ صفحه یک فایل اجرایی است که پسوند آن را از کامپیوتر ها اغلب از روی پسوند فایلها می فهمند که با چه نوعی از فایلها سرو کار دارند. یک برنامه اجرایی فایلی است که سیستم عامل آن را به عنوان یک فایل مستقل یا یک نرم افزار خاص در نظر میگیرد . بنابراین ما انتظار داریم که برنامه هایی با پسوند های بدون نیاز به هیچ فایل دیگری کار کنند. در واقع حتی در صورت نیاز به یک یا فایل دیگر باید به سیستم اطلاع دهند که چه فایلی مورد نیاز است.

در مسیر سیستم _ سیستم عامل میفهمد که باید این برنامه را با قرار دادن برنامه ای با پسوند نمایش دهد.Display properties به عنوان یک محافظ صفحه در نظر گرفته و آن را در گزینه های

فایلهای محافظ صفحه را می توان به شکلهای مختلف برنامه ریزی کرد . مثلا ممکن است یک صفحه سیاه ساده باشد یا از گرافیک برداری برای رسم اشکال مختلف استفاده کنند. تصویر خاص یا گروهی از تصاویر را بارگذاری کرده و نمایش دهد. نوشته های خاصی را نمایش دهد. انیمیشن یا دنباله ای از تصاویر ویدئویی را نمایش دهد. ممکن است جلوه های صوتی و موسیقی داشته باشد. ممکن است اطلاعاتی را از یک برنامه دیگر یا یک صفحه وب را نمایش دهد.ممکن است با یک برنامه دیگر یا یک صفحه وب ارتباط محاوره ای داشته باشد . ممکن است کلمه رمزی داشته باشد که با ورود این کلمه اجرای محافظ تمام شود. بسیاری از محافظهای صفحه ترکیبی از این ویژگیها را دارند. به جز آنهایی که تصویر یا تصاویر خاصی را نمایش میدهند. معمولا اکثر محافظها یک تصویر یا یک نوشته را در اطراف صفحه حرکت میدهند. در حالتهای هم نمایشDisplay properties نبوده و در نادری ممکن است یک محافظ صفحه نمایش دارای پسوند هستند تا خودشان_ خودشان را setup داده نشوند.معمولا این محافظها نیازمند نصب از طریق یک برنامه سازماندهی کنند.

2-چرا از محافظ صفحه استفاده میکنیم؟

در حقیقت در ابتدا این محافظها برای جلوگیری از سوختن فسفرهای صفحه نمایشگر ساخته شدند. در نمایشگرهای اولیه بخصوص نمایشگرهای تکرنگ ممکن بود یک تصویر ثابت برای مدت طولانی نمایش داده شود. فسفرهایی که برای نمایش یک پیکسل استفاده میشد با نرخ ثابتی از پرتو الکترونی در مدت طولانی مواجه میشد این باعث می شد رنگ شیشه صفحه نمایشگر از بین رفته و بیرنگ شود. این بیرنگی در تصاویر قابل مشاهده بود و در کیفیت تصاویر اثر میگذاشت. پیشرفتهایی که در ساختن نمایشگر ها پیش آمد باعث شد که میزان انرژی نمایشگرها تنظیم شده و دیگر نیازمند محافظ صفحه نمایش نباشیم اما هنوز هم از این محافظها استفاده میکنیم. دلایل استفاده از محافظها عبارتند از:

سرگرمی : بیشترین دلیل برای استفاده از محافظهای صفحه جالب بودن آنهاست. تماشای رقص ماکارونی در صفحه برای دقایقی میتواند موجب انبساط خاطر شود.

امنیت: با برپاکردن یک محافظ صفحه همراه با کلمه رمز میتوانید بدون نگرانی از مشاهده اطلاعات صفحه شما توسط افراد غیر مسول کامپیوتر خود را برای مدتی ترک کنید.

نگاه یکسان: در بسیاری از شرکتها برای جلوگیری از نمایش محافظهای ناخواسته و احتمالا ناامن از یک محافظ صفحه ثابت که معمولا آرم شرکت مذکور است استفاده میشود.

تبلیغات : بسیاری از شرکتها کارهایی انجام میدهند که نیازمند جلب مشتری است. این شرکتها اغلب برای معرفی محصولات خود محافظهایی برای صفحه طراحی کرده و محصولات یا نام شرکت خود را تبلیغ میکنند.

اطلاعات: برخی از محافظها اطلاعات ثابت یا به روز را نمایش میدهند. مثلا در یک محافظ ممکن است چرخه ای از سوالات خاص وجود داشته باشد یا ممکن است مثلا اطلاعات مربوط به بازار بورس را از طریق یک صفحه وب یا یک را دیگر به صفحه نمایش منتقل کند.

محاسبات توزیع شده : شکل دیگری از محافظها این مزیت را دارند که هنگامی که کامپیوتر شما مشغول نیست داده هایی از منابع دیگر را پردازش کنند.

3-قدم اول

ابتدا از نحوه کار یک محافظ در سیستمهای مختلف شروع میکنیم. اگر چه دستورات جزیی در سیستم عاملهای مختلف فرق دارند اما نحوه عمل در تمام کامپیوتر ها یکسان است. هنگامی که شما برای مدت به پایان برسد setting معینی از صفحه کلید و ماوس استفاده نکنید و زمان تعیین شده در قسمت سیستم عامل پیامی را برای برنامه پیش زمینه ای که در حال اجراست ارسال میکند تا ببیند آیا میتواند یک باز شده باشد computer based training محافظ را فعال کند یا نه. اگر پنجره برنامه در حال اجرا بر اساس یا یک برنامه غیر ویندوز مثل برنامه های تحت داس باشد ویندوز هیچ محافظی را فعال نخواهد کرد . حال برای درک بیشتر معنی دقیق آن را شرح میدهیم.

1) ویندوز یک دستور را برای برنامه پیش زمینه ارسال میکند . این دستور از برنامه می پرسد که آیا میتواند یک محافظ را شروع کند یا نه. یک برنامه غیر ویندوز نمیتواند این دستور را فهمیده و به آن پاسخ دهد. یک میتواند این دستور را بفهمد اما ممکن است به آن جواب منفی دهد. بدین معنی که این برنامه CBT برنامه در حال کار است . برنامه های دیگر ممکن است به این سوال پاسخ مثبت دهند.

نگاهی می اندازدsystem.ini در فایل SCRNSAV.EXE=… 2)بعد از دریافت پاسخ مثبت ویندوز به خط تا بفهمد آیا محافظی برای صفحه معین شده است یا نه. در صورت خالی بودن این دستور از اجرای محافظ صفحه صرف نظر خواهد شد . اما در صورت ذکر کردن اسم یک فایل در این دستور سعی می کند آن فایل را بارگذاری کند. در صورتی که این فایل یک محافظ واقعی باشد . برنامه مربوطه اجرا شده و تصاویر محافظ روی صفحه به نمایش در خواهد آمد.

3)اجرای محافظ تا زمانی که ویندوز تشخیص دهد ورودی جدیدی از صفحه کلید یا ماوس وجود دارد ادامه پیدا خواهد کرد. اکثر محافظها با حرکت ماوس یا فشار دادن یک کلید به پایان می رسند. اما محافظهایی هم وجود دارند که با فشار دادن یک کلید یا یک دکمه خاص تمام میشوند. این ویژگی برای محافظهایی که با مخاطب ارتباط محاوره ای دارند مناسب است.

4)هنگامی که ویندوز ورودی را دریافت کرد و خواست به کار محافظ خاتمه دهد ابتدا نگاه می کند که آیا این محافظ از طریق کلمه رمز محافظت می شود یا نه. در صورتی که کلمه رمز ضروری باشد پنجره ای باز شده و از شما کلمه رمز و احتمالا نام کاربری میخواهد. در صورت ورود صحیح اطلاعات مربوطه کار محافظ تمام خواهد شد . در صورت اشتباه بودن کلمه رمز اجرای محافظ صفحه ادامه پیدا خواهد کرد. با وجود آن که این کار امنیت سیستم را بالا می برد . توجه به این نکته ضروری است که در سیستم عامل ویندوز 95 و 98 مدیریت این کلمه رمز به عهده خود محافظ بوده و به سیستم ارتباطی ندارد. در صورتی که از این ویژگی در محافظ صفحه اطمینان ندارید از آن استفاده نکنید . هکرها میتوانند محافظهایی تولید کنند که از نقاط ضعف سیستم برای گرفتن کلمات رمز استفاده کنند. در ویندوز های بعدی از خود سیستم برای مدیریت کلمه رمز استفاده می شود و نیازی به کنترل کلمه رمز در خود برنامه محافظ نیست.

دکتر مهری (گروه کهن)

دیدگاه ها (0)

دیدگاه خود را بیان کنید